Poollicht

Poollicht in Australië
Poollicht in Australië

Poollicht kun je zien bij duisternis. De aarde werkt als een soort magneet. De zonnedeeltjes uit de atmosfeer worden naar de noord- en zuidpool getrokken in een spiraal. Op enkele honderen km botsen ze met luchtmoleculen. Dat veroorzaakt gloeiende effecten, het poollicht. Vanaf de aarde zie je dan banden rood, groen en blauw licht.

 

Lichtende wolken

In mei, juni en juli, kan de noordelijke hemel geruime tijd na zonsondergang of voor zonsopkomst een paar uur worden opgelicht door wolken met een zilverachtige glans. Deze wolkenslierten met een fraaie ribbel- of vezelstructuur worden lichtende nachtwolken genoemd.

 

Lichtende nachtwolken komen voor op ongeveer 80 kilometer hoogte, veel hoger dan gewone wolken, die hooguit zo'n 20 kilometer hoogte bereiken. Na zonsondergang weerkaatsen die hoge wolken nog een tijd zonlicht. De gewone wolken, die we meestal zien, steken daar donker bij af en kleuren na zonsondergang is rood en vervolgens donker grijs. De lichtende nachtwolken blijven dan wit, geel-oranje of lichtblauw. De sterren blijven in deze dunne wolken zichtbaar.

Letter: A

 

Vraag: Op welke planeet is het eerst 42 jaar licht en daarna 42 jaar donker. Hoe komt dat?

 

Nieuws:

 

Planetoïde verrast sterrenkundigen.

 

Lees artikel.

 

Exacte rotatiesnelheid Neptunus.

 

Lees artikel.

 

Recordbrekers uit het universum.

 

Lees artikel.